SPIRULINA - BELJAKOVINSKA HRANA PRIHODNOSTI
datum: 17.09.2025
Martina Gajšek je del ekološke kmetije Studen, ki so letos pričeli z gojenjem mikroalge spiruline. Njihov bazen se nahaja v slikoviti vasici v Šmarjah na Vipavskem. Da bi zadostili najvišjim standardom pridelave, so na kmetiji zgradili ličen lesen rastlinjak v katerem bo nad kvaliteto pridelave bdela prav ona. Na tržišču jo bo prodajala pod blagovno znamko Modrozelena.
Spirulina je bila (ponekod je še) tradicionalna hrana mnogim ljudstvom, ki je Martino pretanjeno očarala s prvim dnem, ko so jo pričeli gojiti. Od takrat je tudi njena domača kuhinja postajala vse bolj »spirulinasta« Njeni otroci so jo pričeli okušati v sladoledu, v pašti, v različnih kremah in namazih, sama pa ima najrajši svežo v smoothiju.
Sveža spirulina je darilo narave, ki kar vabi po obisku njihove kmetije. Martina si želi, da bi jo tudi Slovenci vzljubili kot so jo Azteki že davno pred nami in da bi bila v ponudbi tudi v kakšen gostinskem lokalu.
Stran njihove kmetije: https://brevkinasvezina.blogspot.com/